logo
Home Technische Info Contact Pers Vacatures

32 jaar ingenieurservaring in industriële en huishoudelijke projecten. 

Het beste is maar goed genoeg.


 

Moderne circulatiepompen = 50 ŗ 80% minder elektriciteitsverbruikenergiebesparing moderne circulatiepompen

grundfoss alfa 2wilo stratos

Zij werkt stil en onopgemerkt, en daardoor kent de u haar doorgaans niet goed:  Zij verbruikt veel elektrische stroom. Ze is goed voor 5 tot 10 % van de elektriciteitsfactuur van uw privťwoning. Gelukkig kunt u dit verbruik beperken.

Stroomvreter:

De taak van een circulatiepomp bestaat erin om het water van de verwarmingsketel naar de radiatoren te doen circuleren. In geval van thermostatische kranen kan het zijn dat alle kranen dichtgestuurd  zijn met een hoog elektrisch stroomverbruik van de circulatiepomp tot gevolg.

De verschillende generaties circulatiepompen:

Constant toerental

De oudste verwarmingsinstallaties werden uitgerust met een circulatiepomp die altijd tegen hetzelfde  toerental  werkte (een vermogen van 70-80 W), en dat een  heel stookseizoen lang. In Vlaanderen mag u rekenen op zowat 6 000 uur per jaar. Een berekening leert dat het jaarlijks stroomverbruik kan oplopen tot Ī 450 kWh. Dat is meer dan het verbruik van moderne koelkasten, wasmachines of vaatwasmachines.

3 snelheden

Twintig  jaar oude installaties zijn doorgaans uitgerust met een circulatiepomp met 3 snelheden (vermogen van 25 tot 75 W). Zelfs met een circulatiepomp kunt u dus besparen. Ga na of de pomp op het laagste toerental staat. Als dat niet het geval is, probeer uit of het  laagste toerental volstaat om het hete water tot aan alle radiatoren te pompen. Bij een ononderbroken werking verbruikt de pomp tussen 150 en 300 kWh per jaar (op basis van 6 000 werkingsuren). 

Constante verschildruk circulatiepomp

Sinds 2005 zijn er hoogrendementscirculatiepompen verkrijgbaar. Vanuit technisch oogpunt is hun lagere verbruik te danken aan een nieuw soort motor met permanente magneten en een elektronische snelheidsregeling. Zij verbruiken  maar 6W tijdens normaal bedrijf. Deze circulatiepompen zijn voorzien van het A-klasse energielabel. 

Een pomp wordt zuiniger wanneer zijn pompefficiŽntie verbetert. Een hoogefficiŽnte pomp verbetert de klassieke standaard circulatiepomp op verschillende vlakken. 

De combinatie van al deze verbeteringen zorgt voor een aanzienlijke verhoging van de pompefficiŽntie. Dit maakt besparingen van 80% en meer op het energieverbruik mogelijk.

De ultramoderne circulatiepompen zijn uitgerust met een ingebouwde verschildruksensor. In functie van de nodige drukverhoging wordt met een ingebouwde frequentieregelaar de frequentie zodanig geregeld dat de motor met het juiste toerental draait zodat de juiste verschildruk gerealiseerd wordt. Het elektrisch verbruik van een circulatiepomp is rechtstreeks afhankelijk van de pompsnelheid, d.w.z. het toerental waarop het rotorblad draait. Om efficiŽntieredenen is het dus best om de pomp het gevraagde hydraulisch vermogen te laten leveren bij een zo laag mogelijk toerental. Een klassieke circulatiepomp draait continu op een vast toerental. Dit toerental is vaak te hoog, waardoor de pomp een surplus aan hydraulisch vermogen levert en dus meer energie verbruikt dan nodig. Een aanpassing van het toerental van de pomp in functie van het gevraagde hydraulisch vermogen, biedt dan ook heel wat mogelijkheden. Het zijn de thermostatische kranen die het gevraagde vermogen bepalen. Het automatisch openen en sluiten van deze kranen verandert de tegendruk van de installatie en daardoor het gevraagde hydraulisch vermogen. Het sluiten van de thermostatische kranen veroorzaakt bij een klassieke  op vast toerental draaiende circulatiepomp voor een verhoogde drukopbouw in de leidingen. Deze drukopbouw is echter overtollig en wordt ‘weggesmoord’, waardoor energieverlies optreedt. Een toerentalgeregelde pomp kan dit voorkomen. Door het toerental te wijzigen vermijdt men de opbouw van overtollige druk in de installatie: de energiebesparing is aanzienlijk.

Constante verschildruk circulatiepomp met ECM motor:

Vanuit technisch oogpunt is hun lagere verbruik te danken aan een nieuw soort motor (ECM motor) met permanente magneten en een elektronische snelheidsregeling door elektronische commutatie van de statorompoolfrequentie. Deze allernieuwste gepatenteerde circulatiepompen zetten een nieuwe standaard. 

Ultramodern zijn deze ECM (Electronically Commutated Motor)  "gelijkstroom" motoren. Deze  zijn 50 ŗ 80% zuiniger dan de klassieke 230V inductie condensator wisselstroommotoren. Het debiet is volledig moduleerbaar. Deze motor maakt gebruik van de laatste ontwikkelingen op het gebied van motortechnologie, zoals de elektronisch gecommuteerde ECM motor. Het zijn motoren op gelijkstroom zonder borstels met permanente magneten in de rotor die gevoed worden door een primaire 230V wisselspanning welke gelijkgericht wordt.  Het magnetisch veld is permanent aanwezig in de rotor en moet dus niet gecreŽerd worden (geÔnduceerd (inductiemotor)) met de gebruikelijke verliezen tot gevolg.

Daarna wordt de frequentie van de statorompoling (commutatie) gemoduleerd. De ingebouwde elektronische module met microprocessor stuurt de statorcommutatieompoling en zorgt voor het variabele toerental van de rotor en dus variabel debiet van de pomp. In vergelijking met de standaard circulatoren zijn hogere toerentallen mogelijk, met daardoor grotere debieten in een kleinere behuizing. Alsook ligt het startkoppel gevoelig hoger.

Deze motoren bestaan sinds 1993.  De klassieke gelijkstroommotor, die de windingen op de rotor heeft, is nu gemoderniseerd naar de uitvoering waarbij de windingen op de stator zijn geplaatst en permanente magneten in de rotor. Er zijn nu geen koolborstels meer nodig, waardoor vonkvorming en slijtage van de kooltjes (een probleem bij borstelmotoren) vermeden wordt. Wel is het 'nog steeds' nodig de windingen op het juiste moment de juiste polariteit toe te voegen om een magnetisch veld met een sterk koppel te kunnen genereren. Dit wordt gedaan door elektronische commutatie. De positiedetectie gebeurt met een Hall-sensor die de positie van de magneet/rotor meet en daarmee elektronica aanstuurt die de juiste polariteit op de statorwindingen zet. Dit  zijn geÔntegreerde oplossingen zodat deze borstelloze motor net zo gemakkelijk als een gelijkstroommotor kan worden aangestuurd. Deze motoren noemt men ECM motoren. (Electronically Commutated Motor). 

http://www.dero.nl/archief/archief_dec_08/art9.pdf

http://www.nailor.com/pdf/ECM_1.pdf

Besluit : Dit is geen circulatiepomp meer, maar een drukgeregelde, potentiometer instelbare opvoerdruk, teruggekoppelde circulatiepomp die steeds werkt in zijn optimaal werkingspunt met aangepaste hoog rendementsmotor. Het is geen inductiemotor, het is een motor met permanente magneet in de rotor en variabele ompoling van de stator door variatie van de statorcommutatieompoling met een ingebouwde gelijkstroomsturing. Deze produceert geen sinusvormige spanning , maar een variabel pulserende blokgelijkspanning (blokvorm). De commutatie wordt aangestuurd door een ingebouwde hall sensor.   

Voordelen :

Het allerbeste: magnetische askoppeling

Geen asdoorvoer, maar een magnetisch gekoppelde asdoorvoer. De motor is volledig gescheiden van de watercircuit. Dit is geen natte rotor pomp meer. De verbinding tussen de as van de motor en de as van de pomp gebeurt met een magnetische koppeling. 

Een bijkomend voordeel van deze sphero-elektronische balmotor is dat de warmte die gecreŽerd wordt door de overdracht, grotendeels rechtstreeks nuttig opgenomen wordt in het circulatiewater. Dus niet zoals bij standaard circulatoren naar buitenaf verloren gaat. Om maximaal de resterende warmteverliezen te beperken, werd er optioneel, een isolerende isolatieschaal uit EPP vervaardigd. Deze is hittebestendig tot 120įC.

Met een keramische lager voor een lange en geruisloze werking. Voorkomt ook blokkeren.

 

Er zijn verschillende types op de markt waaronder: 

Merk

Grundfos

Wilo AG

Grundfos

Smedegaard

Laing

Laing

Model

Alpha2 25-40

Stratos ECO 25/1-3

Alpha2 25-50

SimFlex 2-50 C

Ecocirc E4 auto

Ecocirc E6 auto

Energielabel

A

A

A

A

A

A

Energie-efficiŽntie index (%)

<0.20

<0.20

<0,20

<0.40

<0,40

<0,40

Debiet (m≥/h)

1.58

1.8

2

2

1.44

1.7

Opvoerhoogte (m)

1.82

1.84

2

2

4

6

Max. elektrisch vermogen (W)

22

32

30.6

32

35

63

Elektriciteitsverbruik/jaar (kWh/jaar)

61

70

70

130

155

202

Energiebesparing/jaar (kWh/jaar)

242

318

281

195

245

288

FinanciŽle besparing/ 10 jaar  (€/10jaar)

460

600

530

370

460

540

Inbouwlengtes: 

Inbouwmaat:  180 of 130 mm

Schroefdraad of flenzen

Aansluiting : M1 1/2" en M 2"

Opvoerhoogten tot 11 ŗ 12 m

Zie ook :

http://www.topten.be/index.php?page=voor_gezinswoning&direction=vertical

http://www.energyproject.com/

 

 

"We don't have much money to do this, so we are going to have to think "                              Lord Ernest Rutherford


© 2018 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055 310242  Fax: 055 310242 | golantec@gmail.com

Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 3/2/2018

Terug naar hoofdpagina