logo

Home Technische Info Contact

20 jaar ingenieurservaring in industriële en huishoudelijke projecten. 

 

20 jaar ervaring in HVAC

HVAC staat voor ''Heating Ventilation Air Conditioning'' dus de drie deelgebieden van kantoorcomfort

Soms gebruikt men de term om luchtbehandeling of airconditioning in kantoorgebouwen aan te duiden. Dit gebeurt met luchtbehandelingskasten. Deze zijn eigenlijk afgesloten ruimtes met daarin een of meerdere ventilatoren die lucht van buiten een gebouw aanzuigen om die lucht dan geconditioneerd middels een kanalensysteem door het gebouw te verspreiden. Geconditioneerd wil zeggen: verwarmd, gekoeld of ontvochtigd. Om overdruk in die ruimtes te voorkomen wordt, indien gewenst, lucht ook weer afgezogen en naar buiten afgevoerd.

Luchtbehandelingskasten worden vooral toegepast in kantoorgebouwen, laboratoria, ziekenhuizen en scholen.

De werking is als volgt : De hoeveelheid lucht in kubieke meters ten opzichte van de totale ruimte waarin die lucht terecht komt, noemt men het ventilatievoud. Om tochtverschijnselen tegen te gaan moet de lucht wel op een aantal verschillende plaatsen door middel van plafondroosters in een ruimte geblazen worden. Ook wordt de lucht die van buitenaf aangezogen wordt gefilterd zodat stof en roetdeeltjes afgefilterd worden. Om ervoor te zorgen dat de lucht aan de door de gebruiker gestelde condities voldoet is regelapparatuur nodig. Met behulp van diverse softwarepakketten kan de gebruiker vanaf een PC precies zien in hoeverre zijn totale technische installatie voldoet. Dit omvat dan ook vaak sturing van de CV-ketels, zonnewering, deuren, licht, koelmachines, warmtekrachtkoppeling, alarmsystemen etc.

HVAC is ge´ntegreerd in het geheel van de besturing van een gebouw. Het is dus onderdeel van een zogenaamd Gebouw Beheer Systeem.


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2010 GoLanTec | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel. & Fax: 055 310 242 | golantec@gmail.com

Webdesigner

Versie laatst bewerkt op 04/05/2010

Terug naar hoofdpagina