logo
Home Technische Info Contact Pers Vacatures

31 jaar ingenieurservaring in industriële en huishoudelijke projecten. 

Het beste is maar goed genoeg.


Gaswarmtepompoertlik18 foto1

Warmtepomp pompt 50% gratis warmte uit de lucht (of grond) in uw verwarming

Een gaswarmtepomp of GHP= Gas Heat Pump is grotendeels vergelijkbaar met een elektrische warmtepomp. Een GHP levert een enorme energiebesparing en heeft zeer korte terugverdientijden van vier jaar. Het is de slimme vervanger voor de HR-ketel.  Een gewone warmtepomp op elektriciteit is normaal alleen interessant voor lagetemperatuursystemen zoals vloer- of wandverwarming. Dus enkel in passiefhuizen of laagenergiewoningen. De gasabsorptiewarmtepomp echter kan hogere temperaturen leveren (90°/70°) en kan daardoor ook bij vervanging van een CV-ketel in een bestaande woning interessant zijn. Bij renovatiebouw is de gas warmtepomp vaak beter toepasbaar dan zijn elektrische variant. Dit komt omdat in bestaande gebouwen meestal geen ruimte is om een warmtebron te installeren. Bovendien is de aansluiting op een laagtemperatuursysteem niet altijd mogelijk. De gaswarmtepomp biedt bij hogere aanvoertemperaturen  tot maximaal 60 tot 65ºC een veel beter rendement dan een elektrische warmtepomp en heeft geen of slechts een kleine warmtebron. Vooral bij grote gasverbruikers, zoals zwembaden, scholen of bedrijfspanden genereert deze gaswarmtepomp een bijzonder hoog rendement. Een gigantische energiebesparing en een terugverdientijd van vier jaar, zijn het resultaat!

Besparing tot 200%
Gaswarmtepompen kunnen hoge temperaturen genereren waardoor ze vooral efficiënt zijn in combinatie met een middelhoogtemperatuursysteem. Bij watertemperaturen van 50ºC of hoger is het verwarmingsrendement 140 tot 160%. Bij gelijktijdig verwarmen en koelen loopt de besparing zelfs op tot 200%.
De gaswarmtepomp onttrekt warmte aan lucht, water of de bodem. In dit eerste geval zijn de bronkosten dus nihil. Indien de bodem als bron dient, is er een flinke besparing mogelijk omdat de benodigde bron tot 40% kleiner is dan bij een elektrische warmtepomp. De gas warmtepomp levert circa 37 kW warmte en 17 kW koeling en kan ook worden ingezet om tapwater voor te verwarmen. De capaciteit kan gemakkelijk worden uitgebreid omdat de gaswarmtepompen in cascade kunnen opgesteld worden. 

Er zijn drie soorten:

Gasgestookte gas absorptie warmtepomp 18,9 kW K18 Robur k18 foto1
k18 rendement
De K18 is een gasbasorptiewarmtepomp voor verwarming met buitenlucht als hernieuwbare energie
K18 is de verwarmingsoplossing voor uw woning. Deze gaswarmtepomp staat voor een unieke en hoogwaardige oplossing. De K18 stemt overeen met de toekomstige regelgeving op het gebied van energie-efficiëntie, rationeel energiegebruik en benutten van hernieuwbare energie.
Het is een veelzijdig toestel, geschikt voor zowel nieuwe als bestaande gebouwen aangezien het ook gebruikt kan worden voor hoge temperatuur verwarmingssystemen (radiatoren). De K18 is op een eenvoudige en snelle manier te gebruiken om uw oude gas- of stookolieketel te vervangen. Het is de ideale keuze om nieuwbouwwoningen te verwarmen met lage temperatuursystemen (vloerverwarming).
De K18 combineert de voordelen van de 2 meest gebruikte verwarmingssystemen, de condenserende gasketel en de warmtepomp. De gasabsorptiewarmtepomp K18 produceert - net zoals een condenserende gasketel - warm water voor het verwarmen van gebouwen alsook voor sanitair warm water productie. Het is een warmtepomp omdat ze gratis hernieuwbare energie onttrekt uit de buitenlucht die voor zeer hoge rendementen zorgt. In tegenstelling tot elektrische warmtepompen is er slechts een heel laag elektrisch vermogen nodig en wordt er gebruik gemaakt van een natuurlijk koelmiddel.
Waarom K18?

 

Gasgestookte absorptie warmtepompoertli gaswarmtepomprobur gaswarmtepomp

De technologie van de gasgestookte absorptie-warmtepomp (GAWP) is een nieuwe techniek voor met aardgas verwarmde woningen. Met dit warmtepompsysteem kan een aanzienlijke hoger rendement worden behaald (ongeveer 130%) dan met normale HR-ketels (108%). Absorptie warmtepompen zijn uitermate stil en hebben een lange levensduur doordat er geen bewegende delen zijn. Het principe is bekend uit de campingkoelkasten die op gas werken. De gasabsorptie warmtepomp heeft maar één bron nodig met een kleinere capaciteit dan de compressiewarmtepomp. Als de bron bij vorst slecht werkt  of de temperatuur daalt sterk, daalt het totale rendement wel, maar nooit onder dat van de beste hr-ketel (108%).

Uitleg van het werkingsprincipe van een absorptiewarmtepomp:

Dit koelprincipe gebruikt twee vloeistoffen in plaats van één enkel: de koelvloeistof: ammoniak en een vloeistof die men ''absorptievloeistof'' noemt die dienst doet als compressor op moleculaire schaal. Dit kan water zijn maar meestal ammoniumhydroxide. Ze is een oplossing van ammoniak in water in een variabele concentratie volgens de verschillende fases van het proces.

Andere uitleg van het werkingsprincipe

Het systeem bestaat uit twee circuits:

Viertaktottogasmotor aangedreven warmtepomp

De gasmotor aangedreven warmtepompen. Met dit warmtepompsysteem kan een aanzienlijke hoger rendement worden behaald (ongeveer 200%) dan met normale HR-ketels (108%). In een Aisin GHP gaswarmtepomp van 10 pk worden de compressoren aangedreven door een traploos modulerende viertaktmotor op aardgas die ontwikkeld werd door Toyota. De werking van deze gaswarmtepomp wordt ondersteund door een intelligente terugwinning van warmte uit zowel motorblok als verbrandingsgassen waardoor het verwarmingsvermogen ook bij zeer koude buitentemperaturen constant blijft. Gasmotor aangedreven warmtepompen hebben een exploitatiekostprijs van 0,045 €/kWh. Rendementen tot 92%. Eerste onderhoud op 30.000 h, levensduur tot 100.000 h. Merken : AISIN, EC power

Zie:

http://www.coolingways.be/systemen.html

Buderus: Loganova 

Dit is een diffusie-absorptie-warmtepomp (DAWP). De techniek daarvan is dezelfde als die in campingkoelkasten. De belangrijkste leverancier daarvan is Electrolux, waarmee Buderus voor de DAWP samenwerkt. De pomp heeft geen bewegende delen en is daardoor volkomen geruisloos en onderhoudsarm. De warmtepomp, de HR-combiketel en twee expansievaten zitten in 1 kast. De DAWP kan een rendement van 128% en meer aan. Het product is geschikt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Wel levert lage-temperatuur-verwarming het hoogste rendement, dat 50% hoger ligt dan een HR-toestel.

Het systeem van de gaswarmtepomp bestaat uit drie kringlopen: een ammoniak, een water en een heliumkringloop. Het proces start bij de bellenpomp. De 2,4 KW gasbrander brengt het vloeibare ammoniak in gasvormige toestand. Bij de condensor gaat dit ammoniak weer over in vloeibare vorm. Hierbij komt ongeveer 2,4 KW warmte vrij, bestemd voor het CV-circuit. Vervolgens komt de vloeibare ammoniak in de verdamper in aanraking met de heliumkringloop. Door het contact met het heliumgas gaat de vloeibare ammoniak weer over in gas. Bij deze stap wordt de 1,2 KW omgevingswarmte afkomstig van dakcollector of bodemwisselaar het systeem ingezogen. Later passeert de ammoniak de absorber, waar de resterende warmte wordt afgestaan aan het CV systeem. Dat is ook 1,2 KW. Daarbij wordt de ammoniak weer vloeibaar. Dit wordt via de uitkoker of rectifier weer terug bij de bellenpomp gebracht. Daar kan het proces weer van voren af aan beginnen. De warmtepomp is zo in staat een basislast van 3,6 KW te leveren, die in 80% van de warmtevraag in een moderne woning kan voorzien.

Oertli: GAWP 35 

Die GAWP 35 LW nutzt als Wärmequelle Luft. Das Oertli-Sortimet umfasst zwei Typen: GAWP 35 LW HT und GAWP 35 LW LT
HT = Hochtemperatursystem
LT = Niedrigtemperatursystem
Wird die Wärmepumpe auch zum Zwecke der Brauchwarmwasserbereitung eingesetzt, so ist immer die Version "HT" zu wählen. Die Version "HT" erreicht Vorlauftemperaturen bis zu 70°C. Die Version "LT" ist nur dann zu wählen, wenn die Wärmepumpe nur zum Zwecke der Versorgung eines Niedertemperaturheizsystemes dienen soll.
Beide Typen sind modulierende, gasbetriebene Brennwert-Absorptionswärmepumpen zur Außeninstallation.

Robur

PRO GAHP Line A Series
Warmtepomp, voor buitenopstelling, productie van warm water tot 65 °C. Garandeert een rendement > 165%, dankzij het gebruik van hernieuwbare energie. Gasgestookte condenserende absorptiewarmtepomp voor verwarming.

PRO GAHP Line AR - RTAR Series
Omkeerbare warmtepomp, voor buitenopstelling, productie van warm water tot 60 °C of koud water tot 3 °C. Garandeert een rendement > 149%, dankzij het gebruik van hernieuwbare energie. Gasgestookte absorptiewarmtepomp voor verwarming of koeling.

PRO GAHP Line GS Series
Warmtepomp, voor binnenopstelling, productie van warm water tot 65 °C. Garandeert een rendement > 170%, dankzij het gebruik van hernieuwbare energie. Gasgestookte condenserende absorptiewarmtepomp voor verwarming met geothermische systemen.

PRO GAHP Line WS Series
Warmtepomp, voor binnenopstelling, gelijktijdige productie van warm water tot 65 °C en koud water tot 3 °C, met een totaal rendement > 244%. Gasgestookte condenserende absorptiewarmtepomp voor de gelijktijdige productie van warm en koud water.

Zie ook :
http://www.robur.com/

Brochure K18

 "Nous n’héritons pas de la terre de nos ancêtres, nous l’empruntons à nos enfants"              Antoine de St-Exupéry  


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2017 GoLanTec energietechniek.| Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055310242 Fax: 055310242 | golantec@gmail.com

Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 12/06/2017

Terug naar hoofdpagina