logo

Home Technische Info Contact Pers Vacatures

>32 jaar ingenieurservaring in industriële en huishoudelijke projecten

Het beste is maar goed genoeg.


EC motor = energiebesparing

ecm 1ecm2ecm motor7
ecm4ecm5

Extreem hoog rendement:

Het rendement van de motor is zeer hoog, dit bij om het even welke snelheid. Voor draaisnelheden tussen de 300 en de 1.800 tr/min haalt hij een rendement tussen de 60 en de 85%. Deze motoren zijn specifiek gericht op het besparen van elektrische energie. Zo ligt het verbruik tot 80% lager dan bij een standaard éénfasige condensatorinductiemotor.

rendement ec motor

Deze ultramoderne motoren worden vooral toegepast in circulatiepompen en ventilatoren. Zij zijn een beter alternatief dan de eenfase asynchrone motor welke vooral bij verlaagd toerental een slecht rendement heeft. 

Het zijn synchrone motoren op gelijkstroom met permanente magneten (geen borstels meer nodig) in de rotor die gevoed worden door een primaire 230V wisselspanning welke gelijkgericht wordt. Daarna wordt de frequentie van de statorompoling (commutatie) gemoduleerd. De ingebouwde elektronische module stuurt de statorcommutatieompoling en zorgt voor het variabele toerental van de rotor. De klassieke gelijkstroommotor, die de windingen op de rotor heeft, is nu gemoderniseerd naar de uitvoering waarbij de windingen op de stator zijn geplaatst en permanente magneten in de rotor. Er zijn nu geen koolborstels meer nodig, waardoor vonkvorming en slijtage van de kooltjes (het probleem bij borstelmotoren) vermeden wordt. Wel is het 'nog steeds' nodig de windingen die de magneet maken op het juiste moment de juiste polariteit toe te voegen om een magnetisch veld met een sterk koppel te kunnen genereren. Dit wordt gedaan door elektronische commutatie. De positiedetectie gebeurt met een Hall-sensor die de positie van de magneet/rotor meet en daarmee de elektronica aanstuurt die de juiste polariteit op de statorwindingen zet. Dit  zijn geïntegreerde oplossingen zodat deze borstelloze motor net zo gemakkelijk als een gelijkstroommotor kan worden aangestuurd. Deze motoren noemt men ECM motoren. (Electronically Commutated Motor). 

De motor van de toekomst: enigste nadeel: beperkte vermogens tot 3,2 kW

Circulatiepompengrundfoss alfa 2wilo stratos

Sinds 2005 zijn er hoogrendementscirculatiepompen verkrijgbaar. Vanuit technisch oogpunt is hun lagere verbruik te danken aan een nieuw soort motor met permanente magneten en een elektronische snelheidsregeling. Zij verbruiken  maar 6W tijdens normaal bedrijf. Deze circulatiepompen zijn voorzien van het A-klasse energielabel. Vanuit technisch oogpunt is hun lagere verbruik te danken aan een nieuw soort motor (ECM motor) met permanente magneten en een elektronische snelheidsregeling door elektronische commutatie van de statorompoolfrequentie. Deze allernieuwste gepatenteerde circulatiepompen zetten een nieuwe standaard. 

Ultramodern zijn deze ECM (Electronically Commutated Motor)  "gelijkstroom" motoren. Deze zijn 80% zuiniger dan de klassieke 230V inductie condensator wisselstroommotoren. Het debiet is 100% moduleerbaar. Deze motor maakt gebruik van de laatste ontwikkelingen op het gebied van motortechnologie, zoals de elektronisch gecommuteerde ECM motor. Het zijn motoren op gelijkstroom zonder borstels met permanente magneten in de rotor die gevoed worden door een primaire 230V wisselspanning welke gelijkgericht wordt. Daarna wordt de frequentie van de statorompoling (commutatie) gemoduleerd. De ingebouwde elektronische module stuurt de statorcommutatieompoling en zorgt voor het variabele toerental van de rotor en dus het debiet van de pomp. Deze motoren bestaan sinds 1993.  

De klassieke gelijkstroommotor, die de windingen op de rotor heeft, is nu gemoderniseerd naar de uitvoering waarbij de windingen op de stator zijn geplaatst en permanente magneten in de rotor. Er zijn nu geen koolborstels meer nodig, waardoor vonkvorming en slijtage van de kooltjes (het probleem bij borstelmotoren) vermeden wordt. Wel is het 'nog steeds' nodig de windingen op het juiste moment de juiste polariteit toe te voegen om een magnetisch veld met een sterk koppel te kunnen genereren. Dit wordt gedaan door elektronische commutatie. De positiedetectie gebeurt met een Hall-sensor die de positie van de magneet/rotor meet en daarmee elektronica aanstuurt die de juiste polariteit op de statorwindingen zet. Dit  zijn geïntegreerde oplossingen zodat deze borstelloze motor net zo gemakkelijk als een gelijkstroommotor kan worden aangestuurd. Deze motoren noemt men ECM motoren. (Electronically Commutated Motor). 

Besluit : Dit is geen circulatiepomp meer, maar een drukgeregelde, potentiometer instelbare, teruggekoppelde circulatiepomp die steeds werkt in zijn optimaal werkingspunt met aangepaste hoog rendementsmotor. Het is geen inductiemotor, het is een motor met permanente magneet in de rotor en variabele ompoling van de stator door variatie van de statorcommutatieompoling met een ingebouwde gelijkstroomsturing. Deze produceert geen sinusvormige spanning , maar een variabel pulserende blokgelijkspanning (blokvorm). De commutatie wordt aangestuurd door een ingebouwde hall sensor.   

Zwembadpompenintelleiflow 3

IntelliFlo® VS+SVRS Variable Speed Pumps
Uw klassieke zwembadcirculatiepomp verbruikt heel wat energie. Wij bieden een oplossing aan, die deze kost tot 90% kan terugschroeven.

Intelliflo: technologie: een frequentie gestuurde pomp die 90% uitspaart dan een traditionele pomp.

Technische voordelen:

Twee belangrijke technologische innovaties resulteren in sensationele energiebesparingen

Zwembadwarmtepompen

Warmtepompen met zeer hoge COP (16!) voor zwembaden
zwembadwarmtepomp 1zwembadwarmtepomp 2zwembadwarmtepomp 3
Waarom zou uw warmtepomp altijd op vol vermogen moeten draaien als dit helemaal niet nodig is? De variabele warmtepomp die al verwarmt op 25% van zijn vermogen. Een warmtepomp met een variabele snelheid, instelbaar tussen 25 en 100%. Een normale warmtepomp kent normaal alleen een aan/uit functie en draait dus altijd op vol vermogen. Maar als je zwembad bijvoorbeeld al op temperatuur is, dan is het vaak helemaal niet nodig om de maximale energie van een warmtepomp te vragen. Met een variabel toerental (inverter) warmtepomp bespaar je aanzienlijk op je elektriciteitskosten.
Deze warmtepomp zoekt automatisch naar het juiste toerental en dus vermogen, dit afhankelijk van de werkingstemperatuur en de buitentemperatuur. En of hij nu draait op 25% of 100% van zijn vermogen; de WP blijft fluisterstil
.
Pluspunten WP inverter ++

Capaciteit en verbruik WP inverter++
De Fairland zwembad warmtepomp heeft een zeer hoge efficiëntie met een maximaal rendement van ongeveer COP = 16 op 25% vermogen. Dit is extreem efficiënt. Een COP-waarde van 16 geeft aan dat 1 kW energie kan zorgen voor 16kW verwarmingsenergie. Met een COP-waarde van 16 ligt het gemiddelde verbruik op ongeveer 1,34 kW/h. Bij een gebruik van 4 uur per dag zijn de verwarmingskosten dan ongeveer 4 x 1,34 x 0,25 = € 1,35 per dag.

Gebruik en installatie WP Inverter ++
Een warmtepomp moet altijd buiten staan. Het gebruikt namelijk koude lucht om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Een warmtepomp mag dus gewoon nat worden. Om de luchtcirculatie te stimuleren is het noodzakelijk dat de aanzuigkant van de WP minimaal 80 cm vrij is van ieder object. De WP dient altijd aangesloten te worden in combinatie met een bypass kit. Een bypass regelt de hoeveelheid water die naar de warmtepomp stroomt. Een warmtepomp heeft namelijk een bepaald debiet (doorstroming) nodig om goed te kunnen werken. Met een bypass kun je dit debiet regelen.

VentilatorenE100

"Gelijkstroom"motoren:

Ultramodern zijn de ECM (Electronicaly Commutated Motor)  "gelijkstroom"motoren. Deze  zijn 50% zuiniger dan de klassieke 230V inductie condensator wisselstroommotoren. Het debiet is 100% moduleerbaar. Een ventilator van 400 m³/h heeft een verbruik van 115W, 50W of 22 Watt. (drie standen).  Deze motor maakt gebruik van de laatste ontwikkelingen op het gebied van motortechnologie, zoals de elektronisch gecommuteerde ECM motor. Het zijn motoren op gelijkstroom zonder borstels met permanente magneten in de rotor die gevoed worden door een primaire 230V wisselspanning waarbij de frequentie van de statorompoling (commutatie) gemoduleerd wordt. De ingebouwde elektronische frequentiemodule moduleert de statorcommutatiefrequentie en zorgt voor het variabele toerental en dus debiet van de ventilatormotor. Deze motoren bestaan sinds 1993 en dit is de 3e generatie van deze technologie.  

Naast de gelijkstroommotor, die de windingen op de rotor heeft, is er ook een uitvoering waarbij de windingen op de stator zijn geplaatst, en permanente magneten op de rotor. Er zijn dan geen koolborstels meer nodig, waardoor vonkvorming en slijtage (een probleem bij borstelmotoren) voorkomen wordt. Wel is het 'nog steeds' nodig de windingen op het juiste moment een stroom te laten dragen om een resulterend koppel te kunnen genereren. Dit wordt gedaan met elektrische commutatie. Veelal wordt dit gedaan met een Hall-sensor die de positie van de magneet/rotor meet en daarmee elektronica aanstuurt die de juiste polariteit op de statorwindingen zet. Er zijn geïntegreerde oplossingen zodat een borstelloze motor net zo gemakkelijk als een gelijkstroommotor kan worden aangestuurd. Deze motoren noemt men ECM motoren. (Electronically Commutated Motor). 

Intelligente motor voor een intelligente ventilator:

De ECM motor realiseert ten allen tijde,  ogenblikkelijk, zeer precies het optimale werkingspunt van de ventilator.

Extreem hoog rendement:

Het rendement van de motor is zeer hoog, dit bij om het even welke snelheid. Voor draaisnelheden tussen de 300 en de 1.800 tr/min haalt hij een rendement tussen de 60 en de 85%. Deze ventilatoren zijn specifiek gericht op het besparen van elektrische energie. Zo ligt het verbruik tot 80% lager dan bij een standaard centrifugaal ventilator aangedreven door een éénfasige condensatorinductiemotor.

Er zijn drie manieren om het debiet te regelen:

 

RegenwaterhydrofoorgroepAfbeeldingsresultaat voor e.syline mini

<45 dB Opgenomen vermogen: 360W bij 3 bar en 12 l/min

DAB E.sybox Mini hydrofoorpomp

De E.sybox Mini is de nieuwste innovatie van DAB. Voortgeborduurd op het grote succes van de DAB E.sybox, is de E.sybox Mini voorzien van dezelfde gemakken echter nóg compacter, lichter en gunstiger in prijs. Wilt u een pomp die u eenmaal installeert en verder geen omkijken naar heeft? Dan is de DAB E.sybox Mini dé oplossing!
De E.sybox Mini is uitgerust met een frequentiegeregeld systeem, wat ervoor zorgt dat de pomp enkel de toeren draait die benodigd zijn om het water op een bepaalde hoogte te krijgen met de juiste druk. Volledig geautomatiseerd en uiterst stil. Naast de energiebesparende factor, zorgt dit ook voor een langere levensduur van uw pomp.
Deze pomp is goed inzetbaar op plaatsen waar veelvuldig waterbehoefte is, zoals bij u thuis (meerdere kranen, douches, baden, vaatwassers, wasmachines, toiletten, etc.), maar ook voor grotere irrigatiesystemen. Met behulp van deze pomp kunt u diverse groepen gemakkelijk aansturen met de juiste capaciteit en druk.
De E.sybox Mini is voorzien van een watergekoelde motor welke volledig bestand is tegen corrosie. De motor kan maximaal 4.800 l/h verpompen en maakt daarbij gebruik van haar ingebouwd drukvat van 1 liter, waar 5 jaar garantie zonder onderhoudsvoorwaarden op van toepassing is. Daarnaast is de E.sybox Mini voorzien van een aantal technische hoogstandjes, zoals:

Of u de DAB E.sybox Mini nu horizontaal of verticaal installeert, in een geventileerde ruimte of in een kleine ruimte plaatst, de E.sybox Mini kan met alles overweg. De geïntegreerde terugslagklep laat zowel een horizontale- als verticale installatie toe. Daarnaast is de DAB E.sybox Mini gemiddeld 60% compacter in vergelijking met een traditionele installatie. De E.sybox Mini bevat een beschermingsmechanisme welke ijsvorming in het systeem uitsluit, doordat de pomp zich bij temperaturen beneden het vriespunt direct inschakelt om warm te worden.
Dit drukverhogingssysteem is voorzien van een hoge resolutie LCD display van 70x40 mm. Door de gebruiksvriendelijke interface is de DAB E.sybox Mini hierdoor erg gemakkelijk te bedienen. Verder is de behuizing voorzien van anti-trillingsvoeten, waardoor de E.sybox Mini nog stiller en comfortabeler is. Ook deze voeten zijn zowel voor de horizontale- als verticale opstelling ontworpen.

De e.sybox mini is de oplossing voor gebruik vanuit een natuurlijke bron of regenwaterput.
Het is een compleet systeem bestaande uit pomp, watergekoelde elektromotor met frequentieregeling, voordrukbeveiliging en drukvat in een geluidsabsorberende behuizing. De frequentieregeling heeft als groot voordeel dat de druk uiterst stabiel is.
Energiezuinig en uiterst stil
Groot voordeel is het lage stroomverbruik en de stille werking. De pomp zal het toerental aanpassen naargelang er afname is zodat de ingestelde druk ten allen tijde gehandhaafd blijft. Het installeren is eenvoudig doordat de hydrofoorgroep als een compleet systeem stekkerklaar aangeleverd wordt. Door zijn bouw kan de hydrofoorinstallatie zowel staand als liggend geplaatst worden waardoor hij uitermate weinig ruimte in beslag neemt.
Plug & play
De watergekoelde motor zorgt er in combinatie met de geluidsabsorberende behuizing voor dat het systeem uitzonderlijk geluidsarm is. U hoeft alleen uw aanvoerleiding en persleiding aan te sluiten. Na het insteken van de stekker in het stopcontact is het systeem bedrijfsklaar. De werkdruk is te allen tijden eenvoudig omhoog of omlaag bij te stellen.

 

Besluit

Er is elektriciteitsproductie teveel. Koop geen electrabel aandelen.


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2018 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055 310242 Fax: 055 310242 | golantec@gmail.com
Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 13/05/2018

Terug naar hoofdpagina